Troszkę ostatnio nie mamy weny do pisania, za co przepraszamy bardzo.
Po dwóch miesiącach w Polsce zachciało mi się strasznie koreańskiego jedzenia. Z racji, że w ZG nie ma (chyba) żadnego sklepu z artykułami potrzebnymi do przyrządzenia azjatyckich potraw, to musiałam porzucić myśl o ugotowaniu czegoś ostrego i zdecydowałam się na Bulgogi. A tak właściwie jego polski odpowiednik;) Może nie było to 100% odwzorowanie koreańskiej wersji, ale wyszło przepysznie, a to się liczy ;) Ale napiszę Wam też, co potrzeba do oryginalnej wersji;)
Wersja koreańska (na 4 osoby):
600g polędwicy wołowej (cieńko pokrojonej)
4 grzybki Shiitake
Garśc grzybków Enokitake (po koreańsku to 팽이버섯[phengi bosot])
Pół cebuli
Marchewkę
Jeden por
Trochę makaronu z batatów (kor. 당면 [dangmjon])
Phengi bosot- troszkę obleśnie to wygląda... |
Dangmjon- wystarczy pomoczyć chwilę w gorącej wodzie i robi się trochę gumowy- pycha! |
Do "marynaty":
3 szklanki wody
Pół szklanki soku z gruszek
Pół szklanki soku z cebuli
3 duże łyżki sosu sojowego
4 duże łyżki cukru
3 ząbki czosnku (wyciśniętego)
Pieprz
뚝배기불고기 |
Przepis na polskie (albo moje?) bulgogi ^_^
500g polędwicy wieprzowej
1 marchew
Kilka pieczarek
Jeden por
Cebulę
Makaron (możecie użyć ryżowego, ja akurat miałam tylko zwykły)
Marynata:
2 szklanki Sprite'a
2 szklanki wody
4 łyżki cukru
3 wyciśnięte ząbki czosnku
Pół wyciśniętego soku z cebuli (wyciskałam przyrządem do czosnku ;P )
4 łyżki sosu sojowego
Troszkę oleju sezamowego
Pieprz
Możecie dorzucić coś, co lubicie i co Waszym zdaniem będzie pasowało do dania;) |
Kroimy mięsko w cienkie plasterki. |
W plasterki kroimy tez pieczarki, marchewkę, cebulę i por. |
Pokrojone mięso mieszamy z marynatą, czyli Spritem, cukrem, pieprzem, czosnkiem, cebulą. sosem sojowym i olejem sezamowym. |
Dorzucamy nasze warzywa i pozostawiamy na dwie godzinki w lodówce. |
Do woka, dużej patelni czy też garnka wlewamy 3 szklanki wody, po zagotowaniu wrzucamy zamarynowane mięso z warzywami. |
Ja dzisiaj dodałam makaron. |
Nic prostrzego!
Wystarczy pokroić warzywa i mięso, zmieszać składniki potrzebne do przygotowania marynaty i wrzucić do garnka ;)
Szybkie smaczne danie;)
Jeżeli zdecydujecie się je sobie przyrządzić, napiszcie, czy Wam smakowało ;)
Pozdrawiam!
J.
Cały czas mam nadzieje, że w ZG otworza jakis sklepik azjatycki, ale to malo prawdopodobne ;-;
OdpowiedzUsuń