środa, 10 lipca 2013

Obiecany post żarełkowy.

Witam po długiej przerwie.

Obiecałam, że napiszę jak przygotować kilka przysmaków koreańskich, no i piszę. Wybaczcie, że tak późno, ale nie mam teraz kompa i piszę jak się tylko do jakiegoś dorwę.



Poniżej napiszę, jak zrobić trzy z moich ulubionych 반찬 [Panchan], czyli dodatków, które Koreańczycy jedzą z ryżem.

단무지무침 [Tanmudzi mucim]  czyli marynowana rzepa na ostro.

Kupujemy rzepę. W PL sprzedają ją w Kuchniach Światów.
Wiem, że jest też dostępna w koreańskich sklepach np. w Warszawie. 


Kroimy na cieniutkie plasterki. 

Teraz najważniejsze: Dodajemy 고춧가루 [Koczukaru], czyli przyprawę z ostrych papryczek,
Czosnek (ze dwa, trzy ząbki), pieprz, dwie łyżki oleju sezamowego, łyżkę octu lub cytryny.
Można dodać odrobinę syropu z np. brzoskwiń lub odrobinę cukru. 

Można do tego dodać jeszcze szczypiorek. No i gotowe ;)

오이무침 [Oi mucim] czyli ogórki na ostro.


Mamy sobie ogórki.

Kroimy je na cienkie plasterki. (Można też pokroić w "słupki")

Posypujemy solą i czekamy kilka minut, aż ogórki "puszczą wodę".
Opłukujemy raz, żeby nie były za słone.
Następnie dodajemy dwie łyżki koczukaru, łyżkę oleju sezamowego,
dwa ząbki czosnku i odrobinę cukru.
Jak ktoś lubi, można wkroić trochę cebuli ;)


소세지 볶음 [sosedzi bokkym] czyli paróweczki troszkę na słodko.


Kroimy parówy i marchew w plastry. Powinno się też dodać cebulę,
ale, że ja jej nie lubię, to zawsze pomijam ;)

Do wrzącej wody dodajemy:
4 łyżki sosu sojowego,
5 łyżek keczupu,
dwie łyżki cukru,
dwa ząbki czosnku
i pół szklanki wody.
Mieszamy i wrzucamy do naszego sosu parówki, marchew i (dla tych co lubią) cebulę.

Gotujemy z 10 minut, aż sos troszkę zgęstnieje.
Na koniec posypujemy sezamem i można jeść ;)


Do wykonania w/w "panczanów" potrzebne są podobne przyprawy, dlatego łatwo można je zrobić za jednym razem.
Można je jeść przez kilka dni i się nie zepsują.


No to życzę udanego gotowania ;)

C'ya!

J.

3 komentarze:

  1. Hmm... Aż jestem ciekawa jak to smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę prosić o rozwinięcie?

    "Do wrzącej wody dodajemy:
    4 łyżki sosu sojowego,
    ...
    i pół szklanki wody."

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mialo byc:

      Do polowy szklanki wrzacej wody wrzucamy:
      4 lyzki sosu sojowego,
      5 lyzek keczupu,
      2 lyzki cukru,
      2 zabki czosnku,

      Mieszamy i po 2 minutach wrzucamy marchew, parowki i cebule.
      Gotujemy do momentu az sos zgestnieje

      Usuń