Obiecałam, że napiszę jak przygotować kilka przysmaków koreańskich, no i piszę. Wybaczcie, że tak późno, ale nie mam teraz kompa i piszę jak się tylko do jakiegoś dorwę.
Poniżej napiszę, jak zrobić trzy z moich ulubionych 반찬 [Panchan], czyli dodatków, które Koreańczycy jedzą z ryżem.
단무지무침 [Tanmudzi mucim] czyli marynowana rzepa na ostro.
Kupujemy rzepę. W PL sprzedają ją w Kuchniach Światów. Wiem, że jest też dostępna w koreańskich sklepach np. w Warszawie. |
Kroimy na cieniutkie plasterki. |
Można do tego dodać jeszcze szczypiorek. No i gotowe ;) |
오이무침 [Oi mucim] czyli ogórki na ostro.
Mamy sobie ogórki. |
Kroimy je na cienkie plasterki. (Można też pokroić w "słupki") |
소세지 볶음 [sosedzi bokkym] czyli paróweczki troszkę na słodko.
Kroimy parówy i marchew w plastry. Powinno się też dodać cebulę, ale, że ja jej nie lubię, to zawsze pomijam ;) |
Do wrzącej wody dodajemy: 4 łyżki sosu sojowego, 5 łyżek keczupu, dwie łyżki cukru, dwa ząbki czosnku i pół szklanki wody. Mieszamy i wrzucamy do naszego sosu parówki, marchew i (dla tych co lubią) cebulę. |
Gotujemy z 10 minut, aż sos troszkę zgęstnieje. Na koniec posypujemy sezamem i można jeść ;) |
Do wykonania w/w "panczanów" potrzebne są podobne przyprawy, dlatego łatwo można je zrobić za jednym razem.
Można je jeść przez kilka dni i się nie zepsują.
No to życzę udanego gotowania ;)
C'ya!
J.
Hmm... Aż jestem ciekawa jak to smakuje :D
OdpowiedzUsuńMogę prosić o rozwinięcie?
OdpowiedzUsuń"Do wrzącej wody dodajemy:
4 łyżki sosu sojowego,
...
i pół szklanki wody."
mialo byc:
UsuńDo polowy szklanki wrzacej wody wrzucamy:
4 lyzki sosu sojowego,
5 lyzek keczupu,
2 lyzki cukru,
2 zabki czosnku,
Mieszamy i po 2 minutach wrzucamy marchew, parowki i cebule.
Gotujemy do momentu az sos zgestnieje