Dzięki za fajny pomysł ;) Post w przygotowaniu (słodyczy, o których chcialybysmy napisać jest tak dużo, że chyba kilka dni nam to zajmie ^^)
Dzisiaj napiszę o kilku tradycyjnych słodkościach koreańskich ;)
TRADYCYJNE KOREAŃSKIE SŁODYCZE:
유과 [yoogwa]- Ciasteczka ryżowe, troszkę kruche, troszkę ciągnące się. Trudno to opisać słowami ^^
약과 [yakgwa]- Ciasteczka z mąki, ojelu sezamowego i miodu. Ja osobiście nie przepadam za miodem, dlatego nie należą one do moich ulubieńców.
정과 [jonggwa]- owoce, lub korzenie roślin w miodzie.
다식 [desik]- ciasteczka z "papki" z ryżu, sezamu, kasztana i miodu.
숙실과 [suksilgwa]- gotowane kasztany lub owoce jujuba w miodzie posypane cynamonem. Dostępna też wersja suszona.
SŁODKOŚCI SPRZEDAWANIE GŁÓWNIE NA ULICACH LUB STACJACH METRA:
델레만쥬 [delimanjoo]
![]() |
Pyszne gorące, delikatne "pączuszki" z waniliowym budyniem w środku. |
붕어빵 [bungobbang]
![]() |
Słodkie rybki nadziane "farszem" z czerwonej fasoli. (osobiście nie przepadam:P) |
호두과자 [hodukwaja]
![]() |
Ciasto o tej samej konsystencji co deli manjoo. W środku orzech włoski i znów czerwona fasola. |
호떡 [hottok]
![]() |
Przepyszne (choć tluste;/) placuszki ryżowe o trochę ciągnącej się konsystencji wypełnione jakimś farszem z cukru, cynamonu i różnych ziaren. |
![]() |
Tu wersja z dodatkiem zielonej herbaty ^^ |
찹쌀떡 [chapssalttok]
![]() |
Ciasteczka z ryżu (z tokku- 떡) nadziane pastą z czerwonej fasoli. |
빵도넛 [bbangdonut]
![]() |
Koreańska wersja pączka- moim zdaniem rewele ^^ |
ZBOCZENIA SŁODYCZOWE
1) słodka bagietka czosnkowa
2) ciasto francuskie z parówką
3) słodkie tosty
4) kanapki z serem, szynką, jajkiem sadzonym i dżemem
Koreańczycy mają dziwny zwyczaj słodzenia tego, co słodkie być nie powinno. O ile lubię słodką bułkę w hamburgerze czy hot dogu z fast foodu, o ile przywykłam do polączeń w stylu sałata+ dressing jabłkowy czy o smaku kiwi, o ile nawet posmakował mi kurczak z dodatkiem lodów.... to nigdy, ale to nigdy nie przekonam się do słodkiej bagietki czosnkowej czy do miodu (zamiast sosów) do pizzy.
Jeżeli jesteście ciekawi przepisów, to śmiało ;)
Ja lecę spać ;)
O rany, oni tam mają hopla na punkcie miodu D:
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie spróbowałabym 'yakgwa', uwielbiam połączenie sezam+miód, delimanjoo też wyglądają zachęcająco. :>
I hah, zrobię sobie jutro na kolację bagietkę czosnkową maczaną w jajku z mlekiem i miodem, zostałam natchniona. 8D
Jejuuu...aż ślinka cieknie *_*
OdpowiedzUsuńczemu wszędzie jest czerwona fasola? ;p
OdpowiedzUsuńTe rybki to japońska specjalność :_:
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie można tego kupić w Polsce
OdpowiedzUsuńWspaniałe wizualnie.Pewnie smakują obłędnie.Już chciałabym je spróbować tylko gdzie je kupić w Warszawie?
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i inspirujący post, dzięki ☺
OdpowiedzUsuńMało jest koreańskich słodyczy do kupienia w Polsce
OdpowiedzUsuń